top of page

Bela puhasta plesen na zemlji tvojih rastlin?

Updated: Apr 13, 2021

Da te najprej pomirim: najverjetneje ni škodljiva za tvojo rastlino! Plesni spadajo v kraljestvo gliv in za nekatere od teh je povsem normalna prisotnost v zemlji oz. substratu. Problem nastane, če se prekomerno razrastejo, saj odvzemajo hranila in prostor rastlinam. Predvsem pa je razrast plesni pokazatelj ne ugodnih rastnih razmer za rastlino – prevelika namočenost substrata, premalo sončne svetlobe, premajhna cirkulacija zraka. Poleg tega pa kazijo izgled naših zelenih prijateljic.

Razrast bele, puhaste plesni na substratu sobnih rastlin (vir: Family handy man)


KAKO JO ODSTRANIMO?

Poslužiš se lahko naslednjih enostavnih korakov:

  1. Fizično odstrani zgornjo plesnivo plast zemlje. Lahko tudi presadiš celotno rastlino (vendar ne trenutno! Saj zima ni primeren letni čas za presajanje rastlin).

  2. Dodaj nekaj nove zemlje in na njo potresi tanko plast mletega cimeta (cimet uporabi le v primeru, da je s plesnijo pokrita celotna površinaa substrata, tako kot vsem snovem odmerek narekuje toksičnost/ zdravilnost, le tega uporabi v zelo malih količinah!) Ja prav si prebral/a, cimet namreč vsebuje snov imenovano cinemaldehid, ki deluje kot fungicid, torej zavira rast gliv in plesni. Drugače pa je cinemaldehid snov, ki daje cimetu vonj in okus. Poskusi doseči enakomerno porazdelitev in ne pozabi, da je potrebna res le tanka plast.

  3. Ne zalivaj dokler se zgornja dva centimetra zemlje ne posušita! Največkrat je nastanek plesnive prevleke problem prekomernega zalivanja. Zato počakaj, da se substrat med zalivanji posuši, odvisno od specifične rastlinske vrste. Ampak za večino sobnih rastlin velja, da če potisneš prst v zemljo do drugega členka in začutiš vlago, še ni čas za zalivanje.

DA PREPREČIMO PONOVEN NASTANEK PLESNI, SE DRŽIMO SLEDEČIH PRAVIL:

  • Nikoli ne pusti rastlin ˝sedeti˝ v lončkih, kjer zastaja voda. Ko rastline zaliješ počakaj 10 minut, da se zemlja odcedi in nato odlij odvečno vodo.

  • Postavi rastline na sončno svetlobo ali močno umetno svetlobo, da se posušijo.

  • Poskrbi, da je tvoj substrat dovolj odceden in predvsem, da ima notranji lonček veliko drenažnih lukenj. Prav tako je pomembno, da je med notranjim in zunanjim okrasnim loncem dovolj prostora (vsaj za en prst, tako je kroženje zraka omogočeni in pojav plesni zmanjšan!). Substratu v katerem se stalno pojavlja pesen obvezno dodaj perlit, ki bo povečal zračnost in zadrževanje vode, tako da boš zalivanje lahko zelo zmanjšal/a. Perlit najdeš na spletni strani :)

  • V kolikor se ti pojav plesni ponavlja, poskusi najti rastlini bolj sončno mesto z večjo cirkulacijo zraka in prepričaj se, da tvojih rastlin na zalivaš prekomerno.

  • Razlog za razrast plesni pa lahko tiči tudi v previsoki zračni vlagi. Vem, da smo v prejšnji objavi rekli, da je pomembno zvišati zračno vlago, predvsem v zimskem času. V kolikor pa se ti pojavi plesen na zemlji, moraš le to prilagoditi tvojim zelenim prijateljicam.

  • Zagotovi odceden, dobro strukturiran substrat, če imaš rastline že dlje posjene v istem substratu je morda čas da dodaš nekaj novega :)


Do naslednjič, se beremo!


2,018 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page