top of page

Glinopor in njegova uporaba

Kaj je glinopor?


Glinopor je okolju prijazen naraven gradbeni in vrtnarski material iz gline. Pridobivajo ga tako, da ga pečejo na visokih temperaturah, pri tem zgorijo organske snovi in nastanejo fine zaprte pore, ki predstavljajo dober toplotni izolator. Dobimo granule različnih premerov.


Izdelki iz glinoporja so lažji od betonskih gradbenih elementov in so oblikovno stabilni, toplotno in zvočno izolativni. Glinopor je odporen proti zmrzali in ognju, se ne razkraja in je brez vonja (Strojanšek, 2006). Torej, če skrajšamo je glinopor ekspandirana (beri napihnjena) vulkanska glina, katerega se boste danes naučili uporabljati.


Lastnosti glinoporja

1. Dobra vodna kapaciteta – ta se skriva v majhnih porah v kroglicah, ki imajo veliko sposobnost kapilarnega vleka in posledično zadržijo veliko vode.

2. Inerten substrat – nase ne veže hranil in jih, zato ne dela manj dostopne

3. pH nevtralen – ni ne kisel ne bazičen, zato njegova uporaba ne spremeni pH substrata

4. Sterilen – kroglice nimajo hranilne vrednosti, zato ne privlačijo škodljivcev in mikroorganizmov

5. Za večkratno uporabo – glinopor nima roka uporabe in ga lahko vedno ponovno uporabite, pred tem ga le dobro sperite z vodo


Kako ga uporabljamo?

Glinopor uporabljamo predvsem za drenažo zunanjih in notranjih loncev ter korit. Preprečuje, da bi se v okolici koreninskega sistema prekomerno zadrževala voda, tako, da omogoča odtok vode in tudi zalogo v poletnih mesecih. Če želimo oblikovati drenažno plast enostavno natresemo glinopor na dno lonca. Debelino plasti prilagodimo prostornini našega lonca, če so to manjši sobni lončki bo 2-3 cm zadostovalo, pri večjih balkonskih ali zunanjih koritih pa nasujemo 5-7 cm debelo plast.


Prav tako lahko kroglice glinoporja primešamo osnovnemu substratu. Glinopor rastlinam nudi boljšo oporo koreninskega sistema in večjo zračnost substrata.


Če pa se radi malo poigrate z izgledom vaših rastlin potem je hidroponsko gojenje oziroma hidrokultura prava za vas. Pri tem načinu rastline gojimo zgolj v glinoporju, brez drugih substratnih mešanic. Do posebnega efekta pridete, če uporabite stekleno vazo ali posodo, v kateri boste vzgajali svoje rastline. Tak način gojenja je primeren predvsem za vzgojo potaknjencev, saj te potrebujejo veliko vode, poleg tega pa jim glinopor nudi tudi oporo. Hidroponsko gojenje zmanjšana možnost okužb in omogoča natančno odmerjanje hranil. Pri tem morate biti le pozorni, da dovolj redno dolivate vodo, če imate stekleno posodo se to dobro vidi. V kolikor rastline dolgo gojite na tak način je nujno potrebno dodajanje hranil. Hidroponsko gojenje dobro prenašajo orhideje, dracene in druge okrasne rastline, ki majo rade vlago.

Slika 1: Potaknjenec sansevierie v glinoporjuGlinopor se veliko uporablja kot zastirka v javnih zasaditvah, saj deluje kot zaključni sloj, ki zadržuje vlago, ščiti korenine in zmanjšuje izpiranje hranil. Prav tako ga lahko uporabite doma pri rastlinah v večjih koritih, enostavno dodate tanko plast glinoporja po vrhu.

Slika 2: Glinopor kot zaključni sloj tudi pri vas domaGlinopor uporabljamo tudi v akvaponiki. To je gojenje rastlin nad akvarijem in ja tudi tega se lahko lotite doma. V plastično perforirano posodico natresete glinopor in potopite v akvarijsko vodo. Voda, ki se pretaka mimo korenin nosi s seboj hranila iz ribjih iztrebkov in organskega materiala rastlin. Pomembno je da, predhodno speremo glinopor z vodo, saj je zelo prašen.

Slika 3: Primer uporabe akvaponike v praksi (vir: Pinterest)

Kot sem že omenila je glinopor uporaben tugi pri gojenju orhidej. Četrtino lončka nasujemo z glinoporjem in označimo ¼, posadimo rastlino in dosujemo z glinoporjem do vrha. Ko zalivamo to opravimo tako, voda pride do oznake ¼.

Slika 4: Orhideja v glinoporjuPrav tako lahko glinopor uporabljamo za vzdrževanje vlage pri rastlinah, ki so bolj zahtevne pri slednji. Glinopor natresete v podstavek, dolijete malo vode in nanj postavite rastlino. Voda bo počasi izhlapevala iz podstavka in tako ustvarila mikroklimo, ki bo bolj tropska. Tak način se dobro odnese pri begonija, fittonijah, itd.

Slika 5: Povečanje vlage okoli sobnih rastlin
Zdaj, ko poznate vse koristi glinoporja, si svojo vrečko zagotovite v naši spletni trgovini.


En zeleni pozdrav, vaš Lilikoi
1,620 views0 comments