top of page

Gnojenje 101

Updated: Apr 13, 2021

Prejšnji teden smo si pogledali nekaj splošnih dejstev o gnojenju, danes pa bodimo malo bolj podrobni. Zavedati se moramo, da rastlina ne zmore v nedogled uspevati isti zemlji brez dodajanja gnojil. Gnojimo jih, ko so v rastni dobi, torej ko intenzivno rastejo.


Kdaj gnojimo?

V našem klimatu je to od marca pa vse do oktobra, v zimskem obdobju pa jim pustimo počivati. Sicer nekaj literature navaja, da naj bi gnojili tudi pozimi, le bolj poredko – 1x mesečno ali manj. Tega se izogibam, zadnjič jih pognojim konec oktobra/začetek novembra in pričnem ponovno s marcem, tako rastlinam omogočim pravo mirovanje.


Kako gnojimo?

Zdaj, ko veš kdaj moraš gnojiti svoje zelene prijateljice te verjetno zanima še kako to storiš. Poznamo različna gnojila, v osnovi jih delimo na takoj delujoča in počasi sproščujoča. Takoj delujoča so lahko v tekoči obliki ali v vodotopna, ki jih pred uporabo ustrezno raztopiš. Počasi delujoča, pa so lahko v obliki različnih paličic ali čepkov, ki jih potisneš v substrat . Iz njih se ob zalivanju počasi sproščajo hranila. Slednja vsebujejo zaviralce sproščanja hranil, ki podaljšajo obdobje gnojenja. V bistvu ni pravila, katera so boljša oziroma slabša, pomembno je le, da vsa uporabljaš v skladu z navodili na embalaži in ne pretiravaš z dozirno količino, saj s tem lahko narediš več škode kot koristi.

Slika 1: Najlažje je če gnojenje združimo z zalivanjem (Pinterest)


Kako pogosto gnojimo?


V nadaljevanju poglejmo še kako pogosto moraš pognojiti svoje sostanovalke. Zahteve rastlin po gnojilih so zelo različne. Tiste, ki hitro rastejo, moramo gnojiti večkrat kot tiste, ki se razvijajo počasi. Za večino sobnih rastlin zadostuje gnojenje na 2-3 tedne v času rasti, v času cvetenja pa bolj pogosto.


Kako delimo gnojila?

Gnojila za sobne rastline se delijo na splošno na gnojila za listnate ali zelene rastline (vsebujejo veliko dušika)in gnojila za cvetoče rastline (vsebujejo veliko kalija). Gnojila, ki vsebujejo veliko mikroelementov lahko označimo za hitro delujoča hranila. Pomanjkanje le teh se največkrat kaže v rumenenju listnih žil ali območij med žilami.


Gnojenje v praksi glede na rastlinske skupine

Za konec ti bom predstavila gnojila, ki jih uporabljam sama, ter kako pogosto razvajam posamezne rastline. Vse svoje rastline na 2-3 tedne pognojim z gnojilom za zelene rastline, sama uporabljam COMPO Tekoče gnojilo za palme in zelene rastline, ima takojšen efekt in dodatek kalija ter železa za močne, intenzivno zelene rastline. Pri vsakem drugem gnojenju izpustim Sansiverie, Echeverie, Aloe in druge sočnice, saj te počasneje rastejo in s prekomernim gnojinjem ustvarimo pretegnjena rastline. Cvetoče rastline in orhideje 1x mesečno pognojim tudi z COMPO Tekoče gnojilo za orhideje (iskreno tega kdaj uporabim tudi na listnatih, zelenih rastlinah in mislim, da jim prav paše). Obe COMPO gnojili imata enostavno doziranje z pokrovčkom, na katerem imaš označeno količino gnojila, glede na prostornino tvoje zalivalke (1, 2 ali 3 L). Za tiste, ki imate manj časa priporočam uporabo gnojila v obliki palčk, kot sta na primer Substralove palčke za gnojenje zelenih rastlin in Substralove palčke za gnojenje cvetočih rastlin.Slika 2: Pri tekočem gnojilu moramo odmerimo glede na količino vode s katero zalivamo (Pinterest)


Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi kaktusom, saj te bo pri svoji ˝prehrani˝ bolj specifični. Kakteje potrebujejo posebno razmerje hranil, z malim deležem dušika in več fosforja ter kalija. Gnojenje kaktusov je zelo odvisno od tega v kakšnem substratu so. Če so posajeni v šotni substrat s kokosovimi vlakni, potem se jih gnoji z vodotopnimi gnojili (npr. Substral Cactus), ker se mora te tudi več zalivati. Če pa so v mešanici perlita, peska in zemlje, jim dodamo počasi sproščajoče gnojilo, ki se sprosti ob vsakem zalivanju, lahko ga primešamo sami, ko presajamo. Kakteje se gnoji redkeje, saj je njihova rast počasnejša in posledično počasneje črpajo hranil, torej jih gnojimo na cca 18 mesecev.

Prav tako pa specifično gnojilo uporabimo pri citrusih in drugih agrumih, tu se lahko poslužite Gnojila za citruse Substral, ki je specialno tekoče mineralno gnojilo namenjeno gnojenju vseh vrst agrumov. Vsebuje vsa osnovna hranila in pomembne mikroelemente, ki so potrebni za nemoteno in zdravo rast. Dodatek železa pa preprečuje rumenenje listov (klorozo).

Malo drugačno oskrbo pa naj bi potrebovali tudi bonsaji, nekateri viri navajajo, da se priporoča uporaba gnojil za kaktuse, kar se mi zdi smiselno, saj imajo počasnejšo rast. Sama trenutno uporabljam za bonsaj enako gnojilo, kot za ostale zelene rastline in se dobro razumeva. Bom pa v naslednji gnojilni sezoni poizkusila z uporabo gnojila za kaktuse, ti naknadno poročam moje ugotovitve ;)


Tako zdaj si opremljen/a z vsem znanjem, ki ga boš lahko spomladi spremenil/a v prakso!


Se beremo <3

Lilikoi

78 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page