top of page

Kako do bleščečih listov na sobnih rastlinah?

Updated: Apr 13, 2021


Kot obljubljeno danes z vami delim nekaj nasvetov za bolj sijoče liste vaših rastlinic!

Najlažje je to opravilo uskladiti skupaj z brisanjem prahu z listov, tako namreč prihranimo čas in dodatno delo. Vendar ne pretiravajte s čiščenjem listov s katerokoli od spodnjih metod. To naj ne bo dnevna rutina nege vaših rastlin, ampak le na mesec dni ali več.


Za sijoče liste se lahko poslužujete ene od spodnjih metod.


1) Kis ali sok limone mešan z vodo

Mešanje kisa z vodo je še posebej učinkovito pri odstranjevanju ostankov vodnega kamna na listih. Začnite z mešanjem ene čajne žličke kisa s približno dvema litroma vode. Krpo (najbolje je uporabiti krpo iz mikrovlaken) namočite v mešanico in nežno nanesite na rastline. Dodaten bonus pri tej metodi je vonj po kisu, ki je odličen pri odganjanju škodljivcev ali vaših porednih hišnih ljubljenčkov. Ampak zna biti prav tako neprijeten tudi za nas. Za to lahko kot alternativo kisu uporabite limonin sok. Sok en limone zmešajte z litrom vode. Limonin sok in kis delujeta kot kislina in raztapljata mineralne soli, ki ostanejo na listih, ko se kapljice vode posušijo.


2) Milo in voda

Druga metoda je poskusiti z mešanico tekočega detergenta za posodo in vodo. To lahko storite na dva načina: mehko krpo lahko potopite v raztopino mila in vode ter liste previdno obrišete ali pa na roke nanesite mešanico mila in vode ter jo tako nežno nanesete na rastlino. Kakor koli že, očistite zgornji in spodnji del listov. V mešanici uporabite majhno količino detergenta, le kapljico v velikosti nohta na mezincu. Pazite, da rastlino po tem temeljito sperete, do odstranite vse ostanke mila.


Lilikoi nasvet:

"Pri zgornjih dveh metodah si lahko delo olajšate tako, da mešanico nalijete v flaško s pršilom ter tako mešanico razpršite po listih, ki jih nato prebrišete z krpo in mikrovlaken.


3) Mleko

Morda se sliši malo nenavadno, ampak tudi z mlekom lahko dosežemo sijaj listov. Krpo pomočite v mešanico mleka in vode (1:1), ter z njo obrišete liste. Pri tem bo maščoba v mleku poskrbela za sijaj listov, hkrati pa mleko ni toliko mastno, da bi zamašilo listne reže na listih. Tudi za to metodo velja, da naj ne bi redna, ampak se jo poslužujemo le na mesec ali dva.


Ponekod lahko zasledite tudi uporabo različnih komercialnih pripravkov ali sprejov za sijaj listov, te so večinoma na mastni osnovi, kar je za rastlino lahko slabo. Prav tako se priporoča mazanje listov z majonezo, tudi tu velja da maščoba zamaši listne reže in tako zmanjša vršenje fotosinteze, ki pa je nujno potrebna za preživetje naših rastlin.

Pazite! Na spletu je veliko napačnih informacij, ki lahko škodijo vašim rastlinam.

Pozor! Ne umivajte in ne nanašajte nobenih mešanic na poraščene liste, na primer na liste afriške vijolice, namesto tega uporabite mehko, suho zobno ščetko, ščetko za ličenje ali čopič, da previdno odstranite umazanijo z listov. Uporabite enako metodo tudi pri kaktusih.


Želim vam prijetno skrb za vaše zelene prijateljice in se beremo v četrtek!


Vaš Lilikoi!

277 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page