top of page

Kako enostavno oblikovati s plezajočimi rastlinami

Updated: Apr 13, 2021

Pomlad se že prebuja, prvi zvončki so že pokukali na plano. Tako zunanje kot tudi notranje rastline zaznavajo spremembe v prehodu letnih časov. Dan se podaljšuje in temperatura počasi dviguje. Rastline v tem času pričnejo sproščati zaloge, ki so jih nakopičile tekom leta in pospešijo fotosintezo. Tovarna je v zimskem času počivala sedaj pa se počasi zaganja.


Več kot je osvetlitve in višja kot je temperatura, boljša je fotosinteza in več bo prirasti korenin in nato mladih listov.


Prav zaradi načina rasti so izjemno zanimive vzpenjalke. Nov prirast lahko speljemo v željeno smer in oblikujemo posebno silhueto. Dolgi poganjki so ponavadi posledica pomanjkanja svetlobe ali pa načina razrasti (plezalke). Plezalke kot so Monstera adansonii, Philodendron scandens, epipremnum aureum enostavno oddelimo in vzgojimo nove rastline ali pa jih oblikujemo.


1. Plezalke kot viseče rastline


Vse rastline z dolgimi poganjki lahko obesimo s stropa ali pa jih posadimo v višjo posodo in tako poudarimo njeno zanimivo rast.

Slika 1: Cissus striata na visokem podstavku razkazuje svoje čudovite poganjke

2. Plezalkam dodamo oporo


Rastlinam lahko ustvarimo oporo po kateri se bo vzpenjala. Opora je lahko enostavna palica ali pa kompleksen preplet žic ali drugih materialov. Večina zgoraj navedenih rastlin v naravi raste na drevesu in se povzpenja po deblih in vejah, s ponazarjanjem narave se najbolje približamo naravnemu habitatu rastline in tako zagotovimo ustrezne rastne pogoje. Zanimiv način opore je šotni stebriček, ki ga lahko ustvarimo sami, več o tem pa v prihodnji objavi ;)


Sama sem se znašla z odrezkom žice in žičke za privezovanje paradižnika. Oblikovala sem lok, po katerem sem nato speljala poganjke, ki bi jih sicer odrezala. V skritih kotičkih doma se najde marsikaj, zato preden nakupujete, poglejte okrog sebe in ponovno uporabite 'odpadni material'. Namesto žičk lahko za privezovanje uporabite tudi vrvico. Ali namesto, da oblikujete lok lahko poiščete palico okoli katere speljete poganjke.Slika 2,3: Pothos je dobil novo obliko


S kleščami sem si pomagala pri oblikovanju loka in nanj privezala poganjke. Pri tem sem se morala malo poigrati, saj potos sprva ni želel stati kot sem si jaz zamislila. Ampak na koncu sva našla skupno pot oz. sem mu jo določila ;)


3. Plezalke speljemo po steni


Plezalke lahko enostavno speljemo po steni tako, da uporabimo kljukice za perilo, male risalne žebljičke ali pa se znajdemo s samolepilnimi stenskimi kljukicami (Bauhaus).


Slika 4: Rastlino lahko speljemo po steni (Jamie's Jungle)Se beremo, lepo bodite!


Lilikoi

328 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page