top of page

Kako poskrbeti za šopek, da bo trajal kar najdlje

V tokratnem blog zapisu pišem o oskrbi šopka. S pravilnimi postopki lahko šopek občudujemo kar nekaj dni več kot običajno. Poglejmo kako :)


1. Hitra oskrba

Ko prejmemo šopek, se to pogosto zgodi na mestu, kjer ni vode in vaze. Če osebo obdarujete vi, je smiselno, da predhodno sporočite, da bo šopek ob prevzemu nekaj časa brez vode. Tako bomo šopek ustrezno zavili in pripravili. Če ste šopek prejeli in na dosegu rok ni vaze, namočite nekaj kosov brisačk ali toaletnega papirja, ga ovijte okrog stebel ter na mestu kjer so odrezana. Preko brisačke povijte plastično vrečko, da ne boste mokri. Na tak način močno dvignete vlago in tako zagotovite dodatnih nekaj ur svežine.


2. Klasična oskrba šopka

A) Odstranimo ovojni papir in trak


Ovojni papir je namenjen transportu in dekoraciji. Šopek lahko pustimo v papirju oz. v ovojnem teksitilu, če je ta mehko poveznjen okrog stebel, drugače pa je bolje, da ga odstranimo in tako pustimo šopku 'dihat'. Cvetje se tako postavi v pravilno obliko.


B) Stebla speremo pod mlačno vodo

Stebla speremo pod mlačno vodo in jih tako očistimo delcev papirja in odstranimo umazanijo, ki bi lahko kasneje povzročila hitrejše staranje. Pomembno je, da so stebla, ki bodo v vodi predhodno očiščena listov in sprana.

Listi in umazanija so odlična hrana za mikroorganizme, ki povzročajo plesen in gnitje, ter tako močno skrajšajo obstojnost šopka.

C) Stebla spodrežemo

Stebla spodrežemo za 1-3 cm in tako osvežimo površino. V sredini stebla poteka posebno prevodno tkivo imenovano ksilem. Ksilem si lahko predstavljamo kot sistem cevi, ki po rastlini navzgor transportirajo vodo in v njej raztopljene hranilne snovi. Floem pa je sestrski sistem, ki je namenjen predvsem transportu snovi, ki so nastale v procesu fotosinteze. Floem= fotosinteza, pa dovolj botanike za danes ;)


Nadaljujmo z oskrbo...

Pomebno je, da stebla spodrežemo pod kotom. Na ta način preprečimo, da bi se rezna ploskev stikala s podlago vaze in tako preprečila vlek vode po rastlini navzgor. To moramo upoštevati predvsem pri cvetju in zelenih vejicah z olesenelim steblom. Odlično bo, če stebla spodrežemo ob vsaki menjavi vode.


D) Izberemo primerno vazo

Tako kot je pomembno v čem serviramo določeno jed je pomembno, da izberemo primerno vazo. Ta naj bo dovolj široka in visoka za naš šopek. Bolje bo, da je prevelika kot pa premajhna, saj se lahko prevrne. Preden vanjo dolijemo vodo jo očistimo z detergentom in dobro splaknemo.

Steklene vaze so najboljše za učenje pri oskrbi šopka, saj hitro opazimo spremebe v barvi in motnosti vode. Vedno poskrbimo, da so vaze čiste in da v njej ni smeti, listov...

Spodaj pripenjam nekaj odličnih vazic za vsako priložnost:


IKEA vazice: https://www.ikea.com/si/sl/p/cylinder-vaza-3-kosi-prozorno-steklo-60175092/


Zara Home: https://www.zarahome.com/si/frosted-glass-vase-c0p302062646.html?colorId=802&srch=trueHMHome:https://www2.hm.com/en_eur/productpage.0692191001.html


Lilikoi vazica: https://www.lilikoiflowerdesign.com/product-page/vegas-steklena-vaza


E) Dolijemo vodo (količina vode)

Vsak šopek ima svoje zahteve, saj ima vsaka vrsta cvetlic in zelenja svoje potrebe. Botanično gledano, nas pri vzdrževanju trajnosti rastlin najbolj zanima njihovo steblo. To je lahko delno olesenelo (steblo je čvrsto in vsebuje ligninska vlakna, ki mu dajejo čvrstost) ali pa zeleno (ponavadi zelene barve, nežno in mehko). Tip stebla je izjemnega pomena saj narekuje sposobnost rastline za vlek vode po steblu navzgor.

Delno olesenele rastline potrebujejo veliko večjo količino vode, saj se voda po njihovih tkivih težje dviguje (potreben je večji vlek). Zelenim rastlinam pa zaradi enostavnosti prevodnega sistema dodamo le nekaj centimetrov vode.

Glede na tip stebla, cvetlice okvirno delimo takole:
1. Delno olesenela:

Vrtnice

Zelenje (evkalipt, ruscus, asparagus)

Hortenzije

Potonike

Nageljni

Lilije

Sončnice

Proteje

2. Zelena:

Anemone

Narcise

Frezije

CInije

Lisianthus

Sacabiosa

Dalije


F) Menjava vode

Rastline preko korenin sprejemajo vodo in minerale v obliki hranilne talne raztopine. V primeru rezanega cvetja se le to nemore zgoditi. Steblo je odgovorno za vlek vode po tkivu navzgor. Kot sem že omenila v zgornji točki mora biti količina vode ustrezno odmerjena.

Čista voda je izjemnega pomena za zdravje in trajnost šopka. Za šopke uporabljamo vodo iz pipe. Za podaljšano trajnost jo menjamo vsak dan, pomembno je, da je bistra.

Ko voda postane motna jo obvezno zamenjamo, preden stebla postavimo nazaj jih prirežemo pod kotom in splaknemo z vodo, več sledi v spodnji točki.

Pomembno! V vodi nikoli ne smejo plavati listi, cvetovi ali drugi rastlinski deli, saj so ti odlično gojišče za razrastmikroorganizmov, ki bodo pospešili staranje šopka.

G) Dodajanje hranil


Šopek za podaljšano trajnost potrebuje tri ključne sestavine.


Protimikrobno sredstvo, nizek pH in hranila.


Običajno je hranilo za cvetje sestavljeno iz belila, kisline in sladkorja. Belilo deluje kot protimikrobno sredstvo in prepričuje naselitev patogenih organizmov na rezne rane, kislina zniža pH in naredi okolje bolj ugodno za vlek vode, a hkrati manj ugodno za mikroorganizme, ter sladkor, ogljikov hidrat, ki daje energijo celicam.


Hranilo lahko ustvarimo tudi sami:


RECEPT:

-Pol žličke belila

-Pol žličke citronske kisline ali žlička limoninega soka

-2 žlički sladkorja v prahu (da se lažje raztopi)

// V 1 liter vode //


Veliko bolje bo, če uporabimo komercialno pripravljeno hranilo, ki poleg zgoraj navedenih snovi vsebuje še spojine, ki izboljšajo vlek rastline in zmanjšujejo embolijo (pojav zračnega mehurčka v prevodnem tkivu, ki prepreči vlek vode po rastlini).


H)Vazo s cvetjem postavimo v hladnejši prostor z indirektno svetlobo

I) Občudujemo cvetje

J) Ko prično propadati prvi cvetovi šopek razvežemo, odstranimo propadle cvetlice in se sami poigramo z obliko

K) Šopke lahko posušimo

Šopkom dodajamo svežo vodo, ko opazimo, da se cvetovi sušijo ga vzamemo iz vode in obrnemo na glavo, predlagam da ga za peclje povežete in obesite v suh, temen prostor, tako se bo posušil in ohrani najlepše barve.

Z zgornjimi nasveti boste vaše šopke lahko občudovali dalj časa


Imate tudi vi kakšen poseben trik? Zapišite ga v komentarje :)


Se beremo,


Urška

76 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page