top of page

Kako skrbeti za rastline v krajših dnevih

Updated: Apr 13, 2021


Bližajo se krajši dnevi, kar pomeni manj sončne osvetlitve za rastline. S krajšanjem dneva se spreminja tudi dnevna in nočna temperatura. Zaradi zniževanja temperatur v prostorih ogrevamo le te in s tem znižujemo zračno vlago v prostoru. Torej kaj so glavne spremembe?

-Manj ur osvetlitve, zmanjšana osvetlitev

-Nižja dnevna in nočna temperatura

-Nižja vlaga


Vse to so zelo velike spremembe dejavnikov, ki močno vplivajo na rastline kot tudi na nas. Večina rastlinskih vrst tekom leta potrebuje obdobje 'dormance', listavci se nanjo prilagodijo tako, da odvržejo liste in s tem zmanjšajo izhlapevanje in fotosintezo. V svojih prevodnih organih skladiščijo velike količine vode in hranil, ki jim bodo pomagala prebroditi manj ugnodne razmere pozimi.

Sobne rastline večinoma izhajajo iz tropskih in subtropskih območij. Tiste, ki so domorodne deževnim gozdovom, kjer se so le mala nihanja v vlagi in temperaturi, običajno ne potrebujejo dormance v naravi. S tem ko je človek pričel prenašati rastline iz naravnih habitatov ter jih pričel gojiti v notranjih prostorih pa je precej sprememil pogoje rasti.


CIlj uspešnega gojenja rastlin je prilagajanje našega 'habitata' in načina oskrbe 'naravnemu'.


Kako zalivamo pozimi?

V zimskih mesecih se potrebe rastlin bistveno zmanjšajo. Dan je krajši, zato je čas osvetlitve in intenzivnost fotosinteze manjša. Porablja se manj hranil kot pa tudi vode. Tropske lončnice zalivamo za polovico manj kot smo jih tekom leta. Torej če smo jo zalivali vsak drugi dan, jo sedaj zalivamo vsak četrti dan. Točna navodila za oskrbo posamezne vrste so zapisana ob rastlini v OSKRBA.

Sukulente zalivamo enkrat mesečno, npr. Sanseviera.

Kakteje pa lahko brez vode pustimo celo zimo.


Kako jih gnojimo?

Za hranila potratne rastline (običajno tiste z velikimi listnimi ploskvami kot sta Adam in bananovec) gnojenje prepolovimo in izvajamo mesečno. Ostalim rastlinam pa gnojenje lahko popolnoma prekinemo do februarja. Kaktej ne zalivamo in ne gnojimo!


Kdaj presajamo?

Presajamo v času intenzivne rasti, takrat bo rastlina na presajanje najbolje odreagirala in hitro vzpostavila močnejši koreninski sistem. Rastline praviloma presajamo spomladi, ko se temperature dvignejo in potrebe po vodi in hranilih spet narastejo.


Kaj pa vlaga?

Vlaga v zimskih mesecih zaradi ogrevanja pade, zrak postane bolj suh. Kaktejam in sočnicam to ne bo škodilo, tropske rastline z velikimi listi pa bodo to spremembo težje prebrodile, zato jim moramo pomagati. Nizka vlaga poveča izhlapevanje in tako hitrejšo izgubo vode, substrat se hitreje presuši. Vlago lahko v prostor vračamo z vlažilcem zraka, podstavkom s prodci in vodo ali pa s pršenjem po listih; več o vlagi si lahko preberete v prejšnjem zapisu.


Zima je čas za počitek tako za nas kot rastline, povišana vlaga v prostorih bo koristila tako rastlinam kot tudi nam


<3 Opremimo si prostore z zelenimi prijatelji, dihajmo boljši zrak in se počutimo bolje <3

23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page