top of page

Kako vzgojiti svojo datljevo palmo?

Predstavljajte si, da se sprehajate nekje v tropih pod visokimi palmami, ki se zibajo v ritmu vetra nad vašimi glavami. Žal trenutno ne moremo na kakšno od teh idiličnih destinacij, zato pa si lahko poiskusimo pričarati košček tropov doma.

Seveda naša palma ne bo tako velika kot te na sliki, a vseeno pričara košček tropskega. Pa vzgojimo svojo palmico:)

Slika 1: Odrasle datljeve palme
Če želite vzgojiti svojo palmico, si naslednjič, ko greste v trgovino privoščite datelje (ampak tiste z koščico) in ko jih doma zobate si prihranite nekaj koščic. Predlagam Medjool v Hoferju:). Koščice sperite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne ostanke sadja. Za boljšo kaljivost koščice za 48 ur namočimo v hladni vodi. Enostavno nalijete hladno vodo v posodico in vanjo postavite koščice, te morajo biti popolnoma pod vodno gladino. V kolikor kakšna koščica splava na površje jo vržite stran, ker ta ne bo kalila.

Slika 2: Okusni datljiPo dveh dneh koščice vzamite iz vode in jih zavijete v mokre papirnate brisačke, ter te postavite na mesto, ki bo zadrževalo vlago. Lahko je to zip- lock vrečka ali posodica s pokovom. Jaz sem se poslužila slednje, kot lahko vidite na spodnji sliki. Preko datljevih koščic položite še eno vlažno papirnato brisačko in preden zaprete posodico poškropite notranjost.

Slika 3: Pod in preko semen položite mokro kuhinjsko brisačkoSedaj čakate, ta del je najbolj dolgočasen ampak nujno potreben. Običajo traja od 6 do 8 tednov, da datljeva koščica požene korenino. Jaz sem iskreno kar malo pozabila na svoje kaleče dateljne in ko sem se po parih mesecih spomnila na njih so že imeli prve prave liste. Med procesom čakanja, nekajkrat odprite posodico in notranjost poškropite z vodo, ter preverite, da se na semenih ni nabrala plesen. V kolikor se je, jih sperite pod vodo in zavijte v novo brisačko, nekatera lahko kljub temu še vedno kalijo. Pomembno je, da posodica oziroma vrečka res dobro tesni in s tem zadržuje vlago!

Ko vidite prvo korenino lahko datelj že posadite. Ampak jaz raje počakam, da požene tudi listek. Ko je ta dovolj velik se lotimo sajenja. Vedno sadite v dobro odcedno zemljo (z dovolj pelita), lahko pa tudi uporabite substrat za sredozemske rastline, ki je bolj prepusten. Odlično mešanico najdete na naši spletni strani - SUBSTRAT.

Slika 3: Mini datljeva palmica je pripravljena na presajanjeKo vašo palmico posadite jo redno zalivajte, saj v prvi fazi rasti potrebuje več vode in ne prenaša izsušitve. Ko pa bo velika in odrasla ji suša ne bo toliko škodila ;)


Slika 4: Ko palmico posadite, ji najdite najbolj sončen kotiček vašega stanovanja

Velko sreče pri gojenju!

Vaš Lilikoi :)

1,085 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page