top of page

Perlit, najboljši prijatelj rastlin

Prejšnji teden smo govorili o presajanju in zakaj je le-to tako pomembno. Danes pa se dotaknimo sestave vaše popolne susbtratne mešanice. Če boste odprli katero koli zemljo za sobne rastline boste v njej opazili drobne bele kroglice. Ne, to niso smetke in tudi ne stiropor, da bi proizvajalci prihranili na zemlji, ampak so v substratni mešanici z namenom. To je perlit, katerega bomo danes bolje spoznali.


1. Kaj je perlit?

Perlit je naravni mineral in v naravi obstaja kot vrsta vulkanskega stekla, kateremu strokovno rečemo obsidian. Verjetno le tega poznate kot črni kristal, ki ga lahko vidite na spodnji sliki.Slika 1: Neobdelan obsidian
Torej naš perlit se začne naravno oblikovati kot vulkansko steklo in sicer posebna sorta, ki nastane, ko obsidian pride v stik z vodo. Ta vrsta vulkanskega stekla ima veliko večjo vsebnost vode kot druge sorte. Podobno pa kot večina drugih materialov vulkanskega izvora, je tudi perlit naravno v sivi do črni barvi z nekaj barvnimi odtenki, ter je zelo gost in težek. Zakaj so torej kroglice, ki jih uporabljamo pri vrtnarjenju, bele in lahke?


Razlog se skriva v dodatni obdelavi, vrtnarski oziroma tako imenovan »ekspandiran« perlit nastane ob segrevanju običajnega. Segrevanje perlita na temperaturo 850 - 900 °C povzroči, da se mineral zmehča. Voda, ki je ujeta v vulkanskem steklu, pa izhlapi in poskuša pobegniti. Zato se steklo razširi za 7–16-x svoje prvotne prostornine, preostali ujeti zrak pa spremeni barvo iz temne v snežno belo. Novo ustvarjeni material je veliko lažji od prejšnje oblike in ima številne razpoke in votline. Ta postopek lahko najdemo tudi v vsakdanjem življenju, in sicer je to izdelava kokic, torej lahko rečemo, da je perlit »vulkanska pokovka«.


Kemična sestava perlita se nekoliko razlikuje kot večina ostalega vulkanskega stekla. Sestavljen je iz 70-75% silicijevega dioksida in drugih kemičnih spojin, kot so:

· aluminijev oksid (12-15%)

· natrijev oksid (3-4%)

· kalijev oksid (3-5%)

· železov oksid (0,5-2%)

· magnezijev oksid (0,2-0,7%)

· in kalcijev oksid (0,5-1,5%)

Vse to so naravni minerali in so pogosto del talnih mešanic. Perlit je popolnoma nevtralen, s pH območjem od 6,6 do 7,5.


Zdaj pa zadosti o kemiji, če ta ni bil veš ljubi predmet že v šoli, vam čestitam, da ste se do sem sploh prebili ;)


2. Vrtnarjenje s perlitom


Obstaja veliko razlogov, zakaj bi mešanici zemlje dodali perlit.

  1. Perlit je stabilen in ohrani svojo obliko v mešanici susbtrata

  2. Perlit ima nevtralen pH, zaradi česar je idealen za dopolnitev substrata

  3. Perlit ne vsebuje kemikalij ali hranil

  4. Perlit je zelo porozen material

  5. Perlit vrtnarjem pomaga pri zadrževanju vode v tleh, hkrati pa izboljša drenažo

Najpomembnejši razlog za nas je drenaža. Perlit ustvari naraven sistem filtracije, ki omogoča, da odvečna voda zlahka odteče, hkrati pa zadrži malo vlage in lovi hranila, ki jih rastline potrebujejo za rast.

3. Ali obstajajo različne vrste perlita?

Perlit, ki se uporablja v vrtnarstvu, je v treh različnih razredih, odvisno od velikosti posameznih zrn.

Fini perlit - ta perlit je najlažji razred, ki je na voljo. Primeren je za ukoreninjenje potaknjencev in kalitev semen. Ta perlit lahko raztrosite tudi po gredicah in trati, da izboljšate zadrževanje vode in odtok le-te.

Srednji razred perlita - ta perlit je med fino in grobo vrsto, te je dobra izbira za sadike.

Grobi perlit - ta razred vam prinaša vrhunsko drenažo in ima najvišjo poroznost med tremi vrstami. Zaradi porozne narave materiala je dobra izbira za zadrževanje in prezračevanje vode na velikih gredicah in pri lončnicah.4. Uporaba perlita

Čarobne kroglice ali perlit dodajte svoji mešanici zemlje in enakomerno premešajte. Perlit dodamo v deležu od 10 – 40 % odvisno od potreb rastlinske vrste. Pri vrstah, ki rabijo bolj sušne razmere kot so kaktusi in sočnice, dodamo večji odstotek. Tistim, ki imajo raje malo več vlage, na primer begonije, kalanteje, fitonije, pa lahko dodamo manj perlita.


Zaključimo praznično, pred vrati je velika noč, vzemite si čas zase in svoje bližnje. Pojdite malo v naravo in na svež zrak, odrežite kakšno cvetočo vejico ter jo doma praznično okrasite. Da prinesete malo te tople pomadi tudi v svoje domove.


Perlit je na voljo tudi na naši spletni strani v 3L pakiranju, ki bo več kot zadoščalo. PERLIT


Vesele velikonočne praznike vam želi Lilkioi <3

161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page