top of page

Plezalni stebriček iz šotnega mahu

Imate doma vzpenjavko, ki je že prerastla svojo oporo ali žalostno visi s police? Potem je današnja objavica naravnost za vas :)


Šotni stebrički so odlični za sobne rastline, ki imajo vzpenjajočo rast, kot so monstera adansonii (opičja maska), pothos, hoya, nekateri filodendoni in druge plezalke. Omenjene rastline spadajo v skupino epifitov. To so rastline, ki imajo korenine pritrjene na drevesnem deblu ali vejah drugih dreves in ne v tleh. Epifiti hranilne snovi dobivajo iz odmrlih in razpadlih delov lubja, vodo pa privzamejo iz vlage v zraku in občasnih padavin. Take rastline imajo posebne preobražene zračne korenine, ki se oprijemajo debel in vej, hkrati pa privzemajo vlago. Šotni stebrički torej posnemajo mahovita drevesa v njihovem naravnem okolju in so zato najprimernejši način gojenja epifitov.

Pa kar zavihajmo rokave in se lotimo dela.


1. korak: Pripravimo si delovno površino in material


Sestavine:

-lesena palica

-drobno pletena žičnata mreža (midve sva uporabili mrežo za izdelavo ptičjih kletk iz Bauhausa)

-klešče za žico

-šotni mah

-vrvica

-banjica z vodo (škaf, kakršnakoli posoda za namakanje mahu)

- plezalko, ki potrebuje oporo :)


Potrebovali boste palico, drobno pleteno žičnato mrežo, klešče za rezanje žice in šotni mah. Najlažje je, če kupite šotno ploščico, ki jo namočite v vodo. Ko se napije zraste za 20-kratnik svoje prvotne velikosti. Midve sva pri izdelavi stebrička uporabili šotno ploščico iz Humka (ni sponzorirano, :D).

Slika 1: Pripravimo material za izdelavo šotnega stebrička
2. korak: Odrežemo in ukrivimo žičnato mrežo

Z kleščami odrežemo pravokotnik, ki ima daljšo stranico tako dolgo kot želimo visok naš šotni stebriček. Višino pa določimo glede na velikost rastline, ki ji bomo nudili oporo. Krajša stranica naj bo dolga okrog 10 cm, seveda pa je lahko daljša. a boste zato potrebovali več materiala. Sedaj žičnato mrežo ukrivimo v obliko lupinice. Pri rezi in ukrivljanju mreže pazite, da se ne zbodete!


3. korak: Napolnimo s šotnim mahom

Ko se šotni mah dovolj napije, z njim napolnimo pripravljeno lupinico. Celoten postopek spominja na nadevanje tortilije ;). V žičnato lupinico položimo palico in do konca napolnimo z mahom.

Slika 2: Žičnato mrežo ukrivimo in vanjo potlačimo prepojen šotni mah


Slika 3: V posteljico iz mahu postavimo palico4. korak: ˝Zapremo˝ žičnato mrežo

Konce žičnate mreže potisnemo čimbolj skupaj in toliko ukrivimo, da stoji v krogu. Šotni stebriček dodatno povežemo z žico in s tem mah bolj pritrdimo. Pri tem koraku lahko pod žičko dodamo še nekaj mahu, da skrijemo mrežast vzorec, enako pa lahko storimo tudi z vrvico, a bo ta s časom razpadla.

Slika 4: Žičko stisnemo tesno skupaj, tako da oblikujemo tulec

5. korak: Postavitev stebrička

Voila, vaš šotni stebriček je izdelan! Sedaj ga le zapičite ob rastlino potrebno opore in jo z vrvico pritrdite na stebriček. Pomebno je, da je palica dovolj dolga, saj boste konec zapičili v substrat.

Slika 5: Ne pozabimo, konec palice zapičimo v substrat ostalo pa osrežemo6. korak: Stopite korak nazaj in občudujte svojo kreacijo!

Če šotni mah na stebričku redno vlažimo ustvarimo vlažno mikroklimo, ki večini tropskih rastlin zelo ugaja in tako razveselimo naše zelene prijateljice. Ustvarite svoje količke in jih delite z nami na instagramu pod heštegom #Lilikoiustvarja <3


Naj raste!

Urška in Nika222 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page