top of page

Pomlad v notranjih prostorih

Updated: Apr 13, 2021

Prejšnji teden smo se pogovarjali o prvih spomladanskih delih na vrtu, prav tako pa so ta dela enako pomembna tudi za notranje rastline. Sonček nas zjutraj že prej pričaka na nebu, kar nakazuje, da se je dan že opazno podaljšal. S tem se je spremenila fotoperioda (trajanje dneva oz. noči), kar prebudi rastline iz zimske dormance/počitka. Zdaj je pravi čas, da rastlinam pomagamo pri vstopu v novo rastno obdobje. Da boste opravili vsa potrebna spomladanska dela se držite spodnjega TO-DO lista.


1. Prilagodite zalivanje


Kot smo že omenili rastline pomladi vstopajo v rastno fazo, zato potrebujejo tudi več vode za svojo rast. Pomladi pričnemo rastline bolj pogosto zalivati, pri tem pa moramo biti pozorni, da jih ne »utopimo«.


Za večino sobnih rastlin je najbolje, da je zemlja v pomladnih in poletnih mesecih enakomerno vlažna. Zato začnite s rednim pregledovanjem vlažnosti substrata vsak teden in rastline zalijte, ko se začnejo substrat sušiti.


Sedaj verjetno že ptički čivkajo: naredite preizkus, tako da prst potisnete v zemljo do drugega členka, če ta ni vlažna, lahko zalijete ( to velja pri večini tropskih lončnic, pazimo pa pri kaktejah in sočnicah). Nikoli ne zalivajte samodejno po določenem urniku, ampak po potrebi vsake posamezne rastline.


Slika 1: Prilagodite zalivanje


2. Nahranite jih


Če ste se držali Lilikoi nasvetov za zimsko oskrbo rastlin, ste v tem obdobju zmanjšali oziroma prenehali gnojiti vaše zelene prijateljice. Pomlad pa je čas, ko jih je treba ponovno začeti z gonojenjem, saj poleg vode za rast potrebujejo tudi hranila. Uporabljamo lahko tekoča ali trdna gnojila, držimo pa se količine in pogostosti določene na embalaži. Vse o pravilnem gnojenju najdete v objavi Gnojenje 101.


3. Presadite


Pomlad je idealen čas, da rastlinam damo nekaj dodatnega prostora za rast. Moramo se zavedati, da je koreninska rast prav tako pomembna, kljub temu, da je ne vidimo. Pregost koreninski lahko poveča tveganje za gnitje korenin in oteži enakomerno gnojenje/ privzem hranil.


Ocenite velikost in stanje svoje rastline in se odločite, ali jo je treba presaditi. Pri tem imamo dve možnosti: v kolikor je nadzemni del rastline cca. 3x večji od sadilnega lončka, se odločimo za presajanje v večji lonec. Drugi pokazatelj za presajanje pa je iztrošena zemlja, ta se pojavi pri rastlinah, ki jih že več sezon nismo presadili. Pri teh rastlinah se odločimo za presajanje v isti lonček, le da jim dodelimo novo substratno mešanico in odrežemo morebitne poškodovane korenine. Pozorni moramo biti na rastline, ki kljub svoji rasti ne potrebujejo večjega lončka, sem na primer spadajo bonsaji, sukulente in zamije, slednje imajo rade gosto zbit koreninski splet, drugače preminejo.


Slika 2: Preverite koreninski sistem4. Porežite in očistite rastline


Priznajmo si: včasih naše rastline preprosto ne marajo zime. Večina naših sobnih rastlin prihaja iz toplih, tropskih krajev, kjer letni časi niso tako spremenljivi kot pri nas. Rastline to motnjo pogosto kažejo z rumenjenjem, venenjem in odmetavanjem listov. Pomlad je odlična priložnost, da se znebite teh žalostnih listov, saj bodo vaše rastline kmalu vstopile v aktivno rast. Odrežite vse liste, ki so ali začnejo rumeneti/rjaveti. Saj se ti ne bodo vrnili v življenje.

Tako kot zunanje rastline, režemo tudi sobne rastline. Pri tem odrežite vsa stebla, ki so zrasla predolga ali izdolžena (pogosto zaradi pomanjkanja svetlobe), prav tako tista, ki so ogolela in izgledajo presušena. Namesto njih bodo pognala nova stebla, z bolj bujno rastjo, rastlina bo imela kompaktnejši videz in bo pomlajena.


5. Spomladansko čiščenje prahu


Letos poleg stanovanja in omar očistite tudi vaše sostanovalke! Poleg tega, da vaše rastline izgledajo bolje, jim s tem koristimo. Prah, ki se nabira na listih, blokira svetlobo in zavira fotosintezo ter dihanje.


Slika 3: Obrišimo liste z vlažno krpicoPri čiščenju spodnjo stran lista podprite z dlanjo, nato pa površino obrišite z vlažno brisačo ali mehko krpo. Pazite, da očistite obe strani lista. Če iščete bližnjico, lahko svoje rastline postavite tudi pod prho in jih okopate z mlačno vodo. Vse trike o čiščenju prahu iz rastlin pa najdete v objavi Zakaj je brisanje prahu z rastlin tako pomembno?


6. Prilagodite mesto rastlin


Primerno mesto za rastline izbiramo glede na njihove svetlobne in temperaturne zahteve. Verjetno ste že pozimi premaknili nekatere od rastlin bližje viru svetlobe, torej na okenske police ali vsaj v njihovo bližino. Zdaj, ko bo sončno sevanje zopet postalo intenzivnejše jih je potrebno re-pozicionirati. Vaša južna in zahodna okna bodo kmalu začela prepuščati več svetlobe. Ne dovolite, da se vaše rastline opečejo in tja raje premaknite kaktuse in sukulente! Prav tako bomo z naraščanjem zunanjih temperatur lahko začeli razmišljati o preselitvi nekaterih rastlin na balkone, terase in vrtove. Pri tem moramo rastline postopoma prilagoditi na zunanje razmere. Za zdaj s tem opravilom še malo počakajte, saj so nočne temperature še prenizke.


Se beremo!


Vaš Lilikoi :)
45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page