top of page

Zakaj je brisanje prahu z rastlin tako pomembno?

Updated: Apr 13, 2021

Prah: Največja nadloga, a nujno zlo
Vsem nam je dobro poznan občutek, ko se ozremo po stanovanju in zagledamo plast prahu na policah, televizijskem ekranu in tudi na listih naših rastlinic. In si rečemo ˝Ne že spet! Saj sem ga obrisal/a dva dni nazaj!˝, ne skrbite niste edini. Ampak zakaj je pravzaprav tako pomembno, da pri rastlinah to opravilo vseeno opravljamo kar se da redno?


Odgovor je preprost: rastline fotosintetizirajo in dihajo preko listov, plast prahu pa jim to otežuje. Če se spomnimo osnov biologije, vemo da imajo rastline v listih listne reže, preko katerih sprejemajo ogljikov dioksid iz zraka in sproščajo kisik nazaj v okolje, seveda počnejo tudi obratno a o tem kasneje. Torej preko listov vršijo fotosintezo, s katero gradijo sladkorje in energetsko bogate molekule, ki so nujne za njihovo preživetje. Prav tako plast prahu zmanjša dostop svetlobe na list, kar posledično zmanjša intenziteto fotosinteze. Pozimi je osvetlitev že tako slabša, mi pa jo zmanjšujemo še s tem, ko ne odstranjujemo prahu, ki je pozimi toliko bolj problematičen.


Lilikoi nasvet: Rastlina, ki optimalno vrši fotosintezo je bolj zdrava in s tem odporna proti raznim boleznim in škodljivcem, ki bi jo lahko napadli. Torej redno čiščenje prahu z rastlin, gledano na dolgi rok, zmanjša delo, ki bi ga imeli z zdravljenjem rastlin.

Kako se lotiti problema?

Zdaj, ko vemo zakaj je čiščenje rastlin pomembno, si še poglejmo, kako to opravilo najlažje izvajamo. Poznamo več metod, izberemo tisto ki nam je ljubša in enostavnejša, pri nekaterih rastlinah, pa moramo biti pozorni tudi na določene specifike – več o tem napišem spodaj :)


1.BRISANJE LISTOV

To je metoda, ki se je največkrat poslužujemo, saj je najenostavnejša in najhitrejša. Vzamemo krpo in obrišemo prah iz listov, lažje je če krpo malenkost zmočimo. Pomembno je, da krpo dobro ožamem in tako ne pustimo listov preveč mokrih. To je predvsem uporabna metoda pri rastlinah z večjimi listi. Problem nastane pri naših zelenih prijateljicah z veliko majhnih listov kot je na primer Ficus benjamina.


2.TUŠIRANJE oziroma KOPANJE

Najlažji način pri takih rastlinah je, da jih premaknemo v kuhinjsko korito ali tuš ter jih stuširamo. Pri tem moramo biti pozorni na temperaturo vode. Ta ne sme bit prevroča in prav tako ne prehladna, večini rastlin najbolj ustreza mlačna voda, torej taka, da brez problema držimo roko pod curkom. Majhne rastline, ki ne prenesejo sile pršenja, lahko očistimo tako, da rastlino obrnemo in potopimo v vedro vode. Predhodno zalivanje nam pomaga preprečiti izpadanje zemlje, ko je lonec obrnjen. Če vas je strah, da bo substrat padel iz lončka, rastlino zavijete s plastično folijo. Ponovno pazite, da uporabljate mlačno vodo. Rastline pustite, da se posušijo, preden jih premaknete nazaj.


3.NEŽNO ŠČETKANJE

Pri rastlinah, ki imajo puhaste in kosmate liste ali stebla, se ne moremo posluževati pršenja z vodo. Takšne so na premer afriške vijolice ali nekatere begonije (Begonia rex). Pri takšnih vzamemo omelo za prah, če tega nimamo lahko tudi kar odrabljeno zobno ščetko (naj bo mehkejša) in prah nežno odstranimo z listov. Ščetkamo nežno, saj imajo te rastline običajno krhke liste.

Sedaj se vam najverjetneje poraja vprašanje kako pogosto je to nezaželjeno opravilo potrebno. To je povsem odvisno od tega kje stanujete in kako pogosto se prah nabira.

Najboljši način, da ugotovite ali rastlina potrebuje čiščenje je, da s prsti podrgnete po listih. Sprva se vam bo morda zdelo, da je z vzdrževanjem čistih sobnih rastlin veliko dela, a občasno čiščenje v resnici ne vzame veliko časa, vaše rasltinice pa vam bodo več kot hvaležne. Poleg lepšega videza bodo veliko lažje fotosintetizirale in delale nove poganjke <3

Si želiš tiste svetleče liste in zdrav izgled rastline? Več o tem zapišem v prihajajoči objavi! Se beremo!


Lilikoi <3

128 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page