top of page

Presajanje sobnih rastlin

Updated: Apr 13, 2021

Tako kot otroci prerastejo svoja oblačila, tudi naše rastline prerastejo svoje lončke. Rastline imajo v naravi več prostora na razpolago za rast in razvoj korenin, kot pa v utesnjenem lončku. Težava tiči tudi v počasnem iztrošenju substrata. Zemlja se hitro iz troši predvsem pri velikolistnih rastlinah, ki potrebujejo veliko hranil, da prehranijo velike količine celic. Na drugi strani pa so na primer kaktusi, majhni potrošniki hranil, ki redkeje potrebujejo menjavo substrata. Zanimiva je tudi zamija, ki ne mara veliko prostora okrog svojih korenin, ampak ima te raje nagužvane v majhnem lončku.

Večino rastlin je potrebno presaditi vsakih 12 do 18 mesecev, odvisno od tega, kako aktivno rastejo.

Slika 1: Presajamo, ker so rastline prerastle svoje lončke in iztrošile svoj substrata


Kdaj je pravi čas za presajanje?

Ni čisto vseeno kateri letni čas izberemo za presajanje. In seveda je za to opravilo najbolj primerna pomlad. Saj zdaj rastline prehajajo v obdobje vegetacije in tako najmanj zmotimo njihovo rast. Presajanje tik pred rastno sezono, torej zgoraj spomladi, je najboljše, saj takrat bo prirast korenin največji in rastlina bo presajanje najbolje prestala.


Prav tako smo pozorni na ostale znake, ki nakazujejo potrebo po večjem lončku. Če opazite enega ali kombinacijo naslednjih znakov pri vaših rastlinah, je pravi čas za ponovno presaditev:


· Korenine rastejo skozi drenažne luknje na dnu sadilnih lončkov

· Korenine potiskajo rastlino navzgor, ven iz lončka

· Rastlina raste počasneje kot običajno (ta znak spremljamo izven zimskega mirovanja)

· Rastlina je visoka in težka ter se njen lonec zlahka prevrne

· Rastlina se izsuši hitreje kot običajno, zato je potrebno pogostejše zalivanje

· Nadzemni deli rastline so trikrat večji kot sadilni lonček


Torej zdaj smo se že naučili, da presajanje ne pomeni nujno zamenjavo sadilnega lončka za večjega, temveč zamenjavo substratne mešanice, ki je že iztrošena. Sveža zemlja pomeni nova hranila!


Sedaj pa zavihajmo rokave in se lotimo dela. Za uspešno presajanje potrebujete naslednje pripomočke:


→ Seveda vašo rastlino potrebno presaditve

→ Nov (običajno večji) sadilni lonček

→ Sveža substratna mešanica

→ Rokavice in vrtno lopatko

→ Majhne kamnine, prodnike (če vaš sadilni lonček nima drenažnih lukenj)


Pri presajanju sledite spodnjim korakom in ne boste ničesar pozabili.


1. Odstranite rastlino iz trenutnega lonca

Rastlino nežno primite za steblo ali liste in jo povlecite iz lončka. Ob tem hkrati stiskajte stranice lončka in ga malenkost rotirajte. Morda boste morali uporabiti nekaj moči, pri tem le pazite, da ne poškodujete nadzemnega dela ter v celoti izvlečete večji del korenin.


2. Sprostite korenine

Koreninski splet rahlo razpletite z rokami, tako da bodo korenine visele pod rastlino. S prsti zdrobite grude zemlje in iz korenin odstranite preostanek prsti, ki se jih še drži. Pri nekaterih rastlinah, kot so na primer bonsaji je primerna tudi rez korenin. Saj s tem spodbudimo rast nadzemnega dela. Ta rez naj ne bo premočna, porežite le konce korenin. V kolikor že pri izlončevanju poškodujemo korenine rez sploh ni potrebna.


3. Dodajte novo mešanico substrata

V nov lonček natresite novo substratno mešanico. Pri tem morate biti pozorni, da uporabite primerno substratno mešanico. Pri Lilikoju, smo za vas že namešali kit za presajanje, ki vsebuje popolno substratno mešanico za vaše rastline. Najdete jo v spletni trgovini pod geslom: Univerzalni substrat za tropske okrasne rastline. To je mešanica kokosovih vlaken, perlita, kokosove šote, bele in črne šote. Kokosova vlakna povečajo vodozadrževalne sposobnosti, hkrati so ključnega pomena za zračnost substrata. Šota odlično zadržuje vlago, zagotavlja strukturo in nadomešča humus. Perlit je inerten substrat, kar pomeni, da nase ne veže hranil in jih tako naredi lažje dostopna, prav tako pa ima izjemno vodozadrževalno funkcijo. Razmerje zgoraj navedenih delcev omogoča optimalno življenjsko okolje za koristne mikroorganizme, lažji sprejem vode in hranil iz lončne raztopine. Substratu je dodano univerzalno hranilo, zato rastline po presajanju ni potrebno dodatno dognojevati (2 meseca).

V kolikor vaš sadilni lonček nima drenažnih lukenj, preden nasujete zemljo vanj, na dno položite par kamenčkov. Cilj je ustvariti žepek, v katerega se bo zbrala odvečna voda, stran od korenin vaše rastline.


4. Dodajte rastlino

V svežem substratu naredite luknjo, dovolj veliko za vašo rastlino in okoli nje dopolnite prostor s preostalim substratom. Zemljo na vrhu le rahlo potlačite, da je ne zbijete, saj želite, da vaše korenine še vedno lahko dihajo. Čez nekaj zalivanj se bo substrat še nekoliko posedel in takrat dodajte novega.


5. Primerno porežite nadzemni del

Ker ob presajanju polomimo korenine je smiselno zmanjšat tudi nadzemni del. To storimo pri Ficus benjamina ali pri bonsajih. Pri benjaminu tako dobimo tudi nove potaknjenčke, rastlina pa bo bolje prenesla presaditveni stres.


6. Zalijte in opazujte kako bo odgnala vaša lončnica


Hvala za branje,


Vaš Lilikoi

111 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page