top of page

Sobne rastline pozimi

Updated: Apr 13, 2021

Naše sobne rastline niso imune na spremembe letnega časa, čeprav živijo v okolju z nadzorovano temperaturo, torej v naših dnevnih sobah. Na notranje rastline, ne glede na to, ali gre za tiste, ki so celo leto notri ali tiste, ki jih poleti razvajamo zunaj, vplivajo dejavniki, kot so temperatura, suh zrak, kratki dnevi in ​​omejena svetloba. S sledečimi enostavnimi nasveti poskrbite, da bodo vaše sobne rastline zadovoljne tudi v hladnejših mesecih leta!

ZALIVANJE

Prilagodite svojo rutino zalivanja, saj sobne rastline pozimi potrebujejo manj vode. Res je, da je zimski zrak bolj suh, vendar rastline v hladnem vremenu počasneje rastejo. Nekatere celo popolnoma mirujejo. Iz tega razloga potrebujejo manj vode, prekomerno zalivanje pa lahko povzroči gnitje korenin. Zemlja na površini se bo v zimskih mesecih hitro posušila, vendar to ni dober pokazatelj, da rastlina potrebuje vodo! Prst potisnite v zemljo do drugega členka in preverite, če je zemlja tam suha - takrat je čas, da izvlečete svojo zalivalko.

Lilikoi nasvet: Uporabite vodo, ki je približno enake temperature kot zrak, da preprečite šokiranje korenin.

TEMPERATURE

Tako kot nam, je tudi večini rastlin prijetna dnevna temperatura med 18 in 24 °C in nočna vsaj nad 10 °C. Zato ne imeti svojih zelenih prijateljic v bližini virov toplote kot so radiatorji, pečice, kamini in prav tako naj ne bodo na prepihu. Poznamo pa nekaj rastlin, ki jim prepih ne škodi. Med njih sodijo Crassula (Jade plant), Aspidistra elatior (Cast-iron plant), limonovec, klivije, dracene, taščin jezik, cikas palme in norfolške smreke (slednje so tudi na voljo v naši spletni trgovinici!)


SVETLOBA

Ne samo, da je pozimi manj ur sončne svetlobe, ampak tudi žarki prihajajo pod nižjim kotom. Zato boste morali rastline preseliti na svetlejše mesto ali celo dodati dodatno svetlobo. Dobro mesto so okna, obrnjena proti jugu ali zahodu. Samo pazite, da se z listi ne dotikajo mrzlega okna.

Lilikoi nasvet: Ko zalivate rastline, lončke zavrtite. Tako zagotavlja, da vse strani rastline dobijo nekaj sonca in enakomerno rastejo, namesto da se nekatere veje raztezajo, da bi dosegle svetlobo.

GNOJENJE

Kot smo že povedali, pozimi rastline zelo malo rastejo, zato ne potrebujejo gnojila. Če jih hranite pozimi porušite njihov naravni cikel, zato raje počakajte na zgodnjo pomladi. Ko opazite znake nove rasti nadaljujte z gnojenjem, da spodbudite rastno sezono vaših rastlin.


VLAGA

Nizka raven vlažnosti je ena največjih ovir, ki jo morajo rastline premagati pozimi. Raven vlažnosti v naših ogrevanih domovih lahko pozimi pade na 10 do 20 %, rastline pa imajo rade okoli 50 % vlage. Vlažilec zraka je najboljši v boju z nizko zračno vlago v prostoru, le tega pomaknite bližje svojim rastlinam. V kolikor nimate vlažilca doma nikar ne hitite v po nakupih, obstajajo tudi drugi načini povečanja vlage. In sicer začnite z združevanjem rastlin v skupine. Rastline naravno spuščajo vodo skozi listne reže, če jih združimo skupaj, bodo to vlago dobro izkoristile. V kolikor imate prostor v kopalnici ali kuhinji, so to najboljše sobe za zbiranje rastlin, saj v njih nabere največ vlage od prhe in vrele vode.


Druga dobra možnost je, da rastline postavite na pladenj z vodo ali blizu njega. Pazite le, da rastline ne sedijo v vodi. Dno lonca dvignite nad gladino vode tako, da v vodo položite kamne (višje od gladine vode) in lonec položite na kamne, kot prikazuje slika.


Pladenj z vodo in kamenčki, ki zagotavlja zadostno vlago (vir: Pinterest)

Ena od opcij je tudi pršenje oziroma megljenje rastlin z vodnimi pršilkami. Pri tej metodi morate biti zelo redni in vestni, saj taka vlaga ni dolgo obstojna. Prav tako vse rastline ne marajo pršenja po listih, več v tem napišem naslednji teden, zato me pridno spremljaj :)


Se beremo!

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page