top of page

SVETLOBA V ZIMSKIH MESECIH

Updated: Apr 13, 2021

Zdaj smo že kar dobro zakorakali v zimski čas in ta poleg prazničnega decembra prinese krajše dneve, ki so manj sončni. V teh mesecih se moramo soočiti z pogostejšimi meglenimi jutri in nizko oblačnostjo, ki se vleče cel dan. Posledica tega je krajši čas dnevne svetlobe in tudi manjša jakost osvetlitve. Vsaj jaz tukaj v ljubljanski kotlini to konkretno občutim ;)

Tudi na Harvard medical school so dokazali, da ima zimsko obdobje velik vpliv na ljudi, in sicer so zapisali: ˝Zima se uradno začne šele 21. decembra, ko pa se dnevi krajšajo in izpostavljenost sončni svetlobi postane redkejša, postane pojav sezonske afektivne motnje (SAD = seasonal affective disorder) vedno pogostejši. SAD je vrsta depresije, ki se pojavi pozno jeseni in v začetku zime in se pogosto konča spomladi ali zgodaj poleti. Natančen vzrok za SAD ni znan, vendar raziskave kažejo, da največ prispeva pomanjkanje svetlobe.˝ Pa da ne bomo preveč krenili s poti, bistvo je, da ima pomankanje svetlobe v zimskem časi vpliv tako na nas, kot tudi na rastline.


Pri rastlinah se pomankanje svetlobe kaže z naslednjimi ZNAKI:


1. Manjši prirast oziroma manjše število novih listov

Kot verjetno veš je svetloba ključni dejavnik fotosinteze, s katero rastlina ustvarja energijo za rast. Pomanjkanje svetlobe pomeni manj možnosti za fotosintezo in tudi enako manj ali nič nove rasti. V zimskih mesecih je normalno, da rastline včasih mirujejo. A moramo biti pozorni, da imajo vseeno dovolj svetlobe za osnovne preživitvene funkcije.


2. V kolikor zrastejo novi listi so le-te manjši

Če opaziš, da tvoja rastlina proizvaja majhne liste ji najverjetneje primanjkuje energije za proizvodnjo večjih ali polno velikih listov. Ker svetloba rastlini omogoča proizvodnjo energije, je šibka svetloba zanesljiv vzrok za majhne liste.

3. Rjavenje konic listov

Nekatere rastline (npr. Lirastolistni fikus) lahko prizadetost zaradi šibke osvetlitve izražajo z rjavenjem listov in njihovih konic. Tu moramo biti pozorni, saj obstaja tudi kup drugih razlogov, zaradi katerih rastline dobijo porjavele liste. Zato moraš spremljati tudi druge znake s katerimi ti rastlina sporoča kaj ji ne ustreza.


4. Izdolžena rast (to lahko predvsem opazimo pri nekaterih sukulentah)

Eden od zanesljivih znakov, da se tvoje rastline spopadajo s pomanjkanjem svetlobe, je tako imenovana ˝pretegnjena˝ rast. Ko sobne rastline ne dobijo dovolj svetlobe, bodo podaljšale svoja stebla in veje, da bodo "posegle" po sončni svetlobi. Posledica tega je, da listi rastejo bolj narazen oziroma so stebla podaljšana. Razdalja med dvema sosednjima listoma na rastlini je znana kot internodijalna razdalja. Pomanjkanje svetlobe lahko poveča internodijalno razdaljo, vidno na sledeči sliki.


5. Poševna rast proti viru svetlobe

Podobno kot pri pretegnjeni rasti lahko opaziš, da se tvoje rastline nagibajo k oknom, vratom ali območjem z močnejšo svetlobo. Včasih obrnejo liste proti svetlobi, v drugih primerih se lahko celotna rastlina začne nagibati. Sčasoma bo stran, obrnjena stran od vira svetlobe, videti gola, medtem ko je stran, obrnjena proti svetlobi, bolj polna. Eden od načinov za boj proti temu je obračanje ob zalivanju. Lonec zavrtiš okoli četrtine oboda, da lahko vsaka stran rastline dobi svetlobo.


6. Vlažen substrat, ki se več tednov ne posuši

En od problemov, ki smo ga že omenili v prejšnjih objavah (če še nisi, skoči nazaj in si preberi) je tudi zastajanje vlage v substratu, ki mu moramo posvetiti dovolj pozornosti, da se ognemo gnitju korenin.


7. Spreminjanje variegiranih rastlin

Okej, samo še en, zadnji! Variegirane rastline so tiste, ki imajo pisane liste, običajno so

to bele liste, lahko pa so tudi roza ali rumene. Pri teh rastlinah se pomankanje

svetlobe odraža v večji produkciji klorofila (to je barvilo, ki zbira svetlobo za vršenje fotosinteze), odraz tega, pa je manjša izrazitost ali število barvnih lis. Torej varitegirane rastline potrebujejo več svetlobe ali pa se "vrnejo" na običajno zeleno različico brez kakršnih koli barvnih pridihov.
Variegirana Monstera adansonii


Torej ali tvoje sobne rastline potrebujejo več svetlobe? Tukaj je nekaj napotkov kaj lahko storiš!


Postavi jih bližje oknu ali vratom

V idealnem svetu bi vse sobne rastline rade živele nekaj metrov od okna ali vrat. Tudi tovrstna svetloba lahko koristi rastlinam, kljub manjši jakosti v zimskem obdobju.


Postavi jih v sobe, obrnjene proti jugu

Prostori, ki se soočajo z naravnim kotom sonca, bodo na splošno dobili več svetlobe, taki so prostori obrnjeni proti jugu. Izbira pravilnega prostora močno spremeni kakovost svetlobe, zato svojim rastlinam nameni najsvetlejše sobe.


Obstaja pa še eno skrito orožje v boju proti pomankanju svetlobe, le tega ti razkrijem naslednjič ;)


Če zaključimo:

kljub manjši rasti in manjših potrebah po zalivanju, moraš v zimskih mesecih nameniti dovolj pozornosti svojim rastlinam. In v zahvalo ti bodo one pomagale pri soočanju in premagovanju na začetku omenjene SAD <3


Do prihodnjič vam želim lepe in zelene praznike꙳


Se beremo !


55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page