top of page

Vlaga, izjemno pomemben parameter v hladih mesecih

Updated: Apr 13, 2021

Pozimi vlaga v notranjih prostorih močno pade. Padec vlage slabo vpliva na našo kožo in splošno počutje, prav tako pa negativno vpliva na sobne rastline. Listi se prično sušiti in vihati, substrat se hitreje presuši, fotosinteza je upočasnjena in zato rastlina oslabljena. Večina sobnih rastlin izhaja iz tropskega podnebja, kjer se zračna vlaga stalno giblje med 70-90 %, letno pa zapade do 8000 mm padavin. V našem klimatu so te številke veliko nižje, zato je za uspešno gojenje tropskih rastlin potrebno nekaj dela.


Rastline izboljšujejo ozračje v bivalnih prostorih:

Optimalna zračna vlaga v bivalnih prostorih naj bi bila od 40- 65% , medtem ko je priporočena temperatura med 17 °C in 25.5 °C. Iz tega sledi, da je prijetnost vlage v prostoru močno odvisna od temperature in obratno. Raziskave1 so pokazale da, rastline v tudi zimskih dneh oddajajo vlago v prostor in tako 'zrak naredijo manj suh'. Primerjali so ozelenjen prostor in neozelenjen prostor v zimskih mesecih ob enakih pogojih; vlaga v prostoru brez rastlin je bila v zimskem času znatno nižja od tiste v ozelenjenem prostoru. Torej rastline v zimskih mesecih močno pripomorejo k izboljšanju ozračja v bivalnih prostorih.


Kljub temu, da rastline pripomorejo k dvigu vlage v prostoru je pomembno, da jim le te omogočimo dovolj, da bodo uspevale. Ko so razmere optimalne, fotosinteza neovirano deluje, rastlina pridobi dovolj energije za gradnjo novih celic (novi listi, korenine, cvet) in izboljša svoj imunski odgovor na stres (bolezni, škodljivci, poškodbe, suša itd.). Kaj storiti, da bo rastlina zadovoljna, kar se vlage tiče?

Zračno vlago lahko najlažje v prostoru dvignemo:

1. S podstavkom s prodcem in vodo

V glinen podstavek ali kakršnokoli drugo posodico postavi prodce. Preko nalijemo vodo, ki jo sproti dolivamo. Podstavek naj ima čimvečjo površino, da bo voda hitreje izhlapevala.

2. Z vlažilcem zraka

Ponavadi vlažilci delujejo s pomočjo ultrazvoka ali pa vodo uparjajo. Na trgu obstaja velika izbira vlažilcev, ki so dobri tako za nas kot rastline. Preizkušeni so Bauerjevi vlažilci iz Sanolaborja, ki so všeč tudi mojim rastlinam (ni sponzorirano ).

3. S pršenjem

Uporabimo pršilko, ki dela meglico in ne velikih kapelj. Pri vlaženju je pomembno, da vlago dvigujemo s paro (meglico) oziroma čim manjšimi kapljicami vode. Velike kaplje in močno omočeni listi so odlični pogoji za razrast patogenih mikroorganizmov.

Ob vsaki lončnici v spletni trgovini je zapisana potrebna vlaga za določeno vrsto. Skratka, znižana vlaga v prostoru škodi tako nam kot rastlinam, če imamo doma higrometer ali elektronsko vremensko postajo spremljajmo zračno vlago in izboljšamo okolje, tako nam kot rastlinam.

Vaš Lilikoi1: Tudiwer D., Korjenic A., 2017. The effect of an indoor living wall system on humidity, mould spores and CO2-concentration, Energy and Buildings, Vol. 146, str 73-86.

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page