top of page

Zakaj nas rastline delajo srečnejše?

Updated: Apr 13, 2021

FIZIOLOŠKI IN PSIHOLOŠKI UČINEK RASTLIN na naše telo in um


Čemu se nagibamo k naravi, jo občudujemo in prinašamo v dom? Zakaj krasimo svoj dom z malimi lončki, visečimi košarami ali le potaknjenčki v steklenih kozarcih?


Znanstveniki to poimenujejo kot Biofilija,ki je t.i. nagnjenost k naravi, ki temelji na evoluciji. Ljudje se prirojeno počutijo bolje v naravno zelenih podobno pa tudi v umetno ozelenjenih prostorih. Pogled v naravo nam omogoča počitek in preusmeritev misli iz stresnega življenja in oblikovanje pozitivnih čustev kot so veselje in občutek sreče.

slika 1: Big-Bjarke Ingels (Pinterest), spodaj desno in levo (Pinterest)

Moderno življenje nam ne omogoča vsakodnevnega stika z naravo. Če le imamo srečo se za vikend odpravimo na izlet, med stresnimi situacijami stopimo na balkon ali pa si privoščimo kratek sprehod v parku. Z ozelenjevanjem bivalnih in pisarniških prostorov si naravo približamo in svojo okolico ustvarimo bolj domačno.


Na podlagi mnogih raziskav, ki so jih izvajali v izboljševalnih centrih in zaporih, so potrdili, da rastline pozitvno vplivajo na duševno zdravje. V nekaterih zaporih imajo skupinski vrt, ki ga urejajo v prostem času in določeno rastlinsko vrsto za katero morajo skrbeti. S tem, ko v oskrbo dobijo rastlino, nosijo odgovornost za njeno uspevanje. Raziskave so pokazale, da zaporniki povezujejo življenjski cikel rastline s potekom človeškega življenja, kar se odrazi kot večje samozavedanje, boljša organiziranost in predvsem vpliv pozitivnih dejanj kot je redna oskrba na uspešnost rasti rastline.


Poleg psihološkega učinka ozelenjevanje notranjih prostorov pozitivno vpliva tudi s fiziološkega vidika in sicer na ugodnost ozračja. Pisarniški prostori, kjer se zadržuje več oseb hkrati, kjer je veliko elektronskih naprav in umetne razvestljave ter ogrevanje/hlajenje predstavljajo negativno ozračje za ljudi. Slaba klima v zaprtih prostorih zmanjšuje občutek ugodja in je povezana s slabšo pozornostjo, povečano utrujenostjo, glavoboli in drugimi zdravstvenimi težavami. Nizka vlaga povečuje dehidracijo kože in sluznice kar lahko vodi v dihalne težave. Poleg vlage pa je pomemben tudi raven ogljikovega dioksida. Z dihanjem oddajamo ogljikov dioksid, ki v prekomernih količinah povzroča glavobole in slabo počutje. Rastline večino časa opravljajo fotosintezo, ki je obratna človeškemu dihanju torej porabljajo ogljikov dioksid, ki ga v biokemijskih poteh fotosinteze pretvorijo do kisika. Poleg oddajanja kisika pa so iz zraka sposobne vezati za nas in živali nevarne molekule in spojine. Kmalu bomo pisali tudi o rastlinah, ki jih NASA priporoča za čiščenje zraka ;)


Rastline nas z razlogom spremljajo celo življenje, rastline so konec koncev bile na tem planetu pred nami in ustvarile atmosfero primerno za bivanje. Dodajajmo jih v prostore, omogčimo jim ugodne rastne razmere, ljubimo in negujmo jih in ljubezen bo povrnjena <3


Se beremo!

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page