top of page

Zalivanje, najpogostejši vzrok za propad notranjih rastlin

Updated: Apr 13, 2021


KDAJ ZALIVAMO RASTLINE?


Čeprav je zalivanje osnovno opravilo, da rastline ohranimo pri življenju, nam le to velikokrat povzroča preglavice. Pogosto se nam porajajo vprašanja, kot so: Kdaj moram zalivati? Kako pogosto? Koliko vode je potrebuje moja rastlina?Pa začnimo:

Če si edini skrbnik rastlin, potem je že malce lažje sestaviti urnik zalivanja določenih rastlin. Pomembno je, da pred zalivanjem preverimo vlažnost substrata, zlato pravilo večine lončnic je zalivanje, ko je zgornja plast substrata suha. To preveriš s prstnim preizkusom-prst do drugega členka potisneš v zemljo, če je ta suha je čas za zalivanje. Dodatno se lahko prepričaš o tem tudi tako, da preveriš težo lončka, če je ta lahek, je to znak, da je zemlja suha. V zimskem času moraš biti pozoren, na dejstvo, da voda iz zgornjega sloja zemlje hitreje hlapi zaradi centralnega ogrevanja in suhega zraka v prostoru, kljub temu pa je substrat na dnu lončka lahko vlažen! Zato nikar ne pretiravajte z zalivanjem pozimi. Še posebej, ker v tem letnem času rastline manj rastejo in posledično potrebujejo manj vode.


Najpogostejša napaka v gojenju sobnih lončnic:

Na sploh je glavni problem oskrbe preobilno zalivanje in ˝utopitev˝ rastlin. Pri tem pride do gnitja korenin in slabšega sprejema vode, kar se na nadzemnem delu odraža kot venenje rastlin in rumenenje listov. Na prvi pogled izgleda, kot da se rastlina suši, zato večina obupanih rastlinoljubcev, rožo še bolj zalije, kar lahko vodi tudi v umiranje naših zelenih prijateljic. Če se vam dogaja podobno, preverite vlažnost substrata, če je ta zelo namočen, presadite rastlino v nov substrat, pred tem pa preglejte koreninski sistem in odstranite morebitne gnile korenine. V primeru, da opazite gnitje, očistite korenine pod mlačno vodo, odrežite gnile in presadite v nov čist substrat.


Manj zalivanja je celo koristno!

Da pa smo zagotovo na varni strani, je bolje zalivati manj pogosto. S tem utrdimo rastline, tako da jih privadimo na rahle stresne razmere. To pomeni, da rastlino držimo v konstantam minimalnem sušnem stresu in ji s tem omogočimo, da ob prihodnjem pomankanju vode to obdobje lažje prebrodi.


Kolikokrat zalijem?

Pogostost zalivanja je zelo odvisna predvsem od rastlinske vrste. Na primer kaktusi potrebujejo daljše obdobje povsem brez zalivanja, sukulente zalijemo pozimi enkrat mesečno, poleti pa na 2-3 tedne. Ostale zelene tropske rastline pa običajno zalivamo enkrat tedensko, ob predhodnem preizkusu substrata in smo pozorni, da rastlina ne stoji v vodi po zalivanju.


Kdaj v dnevu zalijem rastlino?

Ni povsem vseeno, kdaj zalivaš svoje sobne rastline. Pozimi jih je najbolje zalivati zjutraj, da se do večera zemlja že malce posuši. Temu je tako zaradi transpiracije, ki je najmočnejša v jutranjih urah. Pa si poglejmo malo osnove, kaj sploh je transpiracija? Transpiracija je izhlapevanje vode iz rastlin, zlasti iz listov, pa tudi iz stebla, cvetov in plodov.

Transpiracija v listih poteka skozi listne reže, to so odprtine v listni povrhnjici

te omogočajo izmenjavo plinov med listom in zunanjo okolico. Transpiracija je način hlajenja rastline ter omogoča tok hranil iz korenin proti višjim delom rastline. V zgornjih predelih rastline se hidrostatski tlak zaradi izparevanja vode zmanjša in posledično nastane vlek, ki poganja vodo z raztopljenimi hranili iz korenin proti listom. Vodni potencial ali razpoložljivost vode je največja pred zoro in najmanjša opoldne, zato rastline z zalivanjem sredi dneva najbolj šokiramo, temu se ogneš z zalivanjem zjutraj ali zvečer. V poletnem času oziroma v času toplejših dni pa je potrebno paziti, da rož ne zalivaš v največji vročini. Torej jih zalivamo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nekoliko nižje in tako rastlin ne šokiramo. Slika: TranspiracijaNasvet na temo zalivanja: pazi, da ima voda, s katero zalivaš, sobno temperaturo, še bolje je, če je malce toplejša. Zalivanje z mrzlo vodo škoduje rastlinam. Nikakor se ne poslužuje ledu, ki je velikokrat tema mnogih 'koristnih' nasvetov za gojenje sobnih rastlin.

Slika: Neprimeren način 'zalivanja

z ledom

Skrbno zalivaj , se beremo kmalu ;)

69 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page